PROVOLK-76 JOO CHIAT WALK-IM-LR-06-FACADE 06.jpg

Joo Chiat Walk

Type

Private Commission

Client

Private

Location

Joo Chiat. Singapore

Year

06/2018 - 10/2019

This existing building was built on poor soil conditions, causing the structure to sink gradually. Internally, there were deep cracks along the brick walls. The building needed reconstruction to serve its primary function of safekeeping its inhabitants. 

An additional 3rd storey was requested and instead of a returning back to a pitched roof, a levelled roof was explored. By a systematic approach of creating a series of boxes, the house began to speak its modern inhabitants’ design language. Realising how the new tier can be optimized to complement its latest vantage point, a perforated screen climbs up on the left half and folds to form a trellis. The new tier can now also be the perfect spot for hosting exclusive outdoor parties. 

Emphasis on linearity and simplicity continues within the house. The previous dog-leg staircase was swapped to a straight one to ensure consistency in speaking the same tongue as its inhabitants. 

With a refreshed facade and precise, clean lines, this house on the east side of Singapore uses accurate angles to portray its appreciation of the simple things in life.

PROVOLK-76 JOO CHIAT WALK-IM-LR-01-FACADE 01.jpg
PROVOLK-76 JOO CHIAT WALK-IM-LR-16-FACADE.jpg
PROVOLK-76 JOO CHIAT WALK-IM-LR-13-PATIO 01.jpg
PROVOLK-76 JOO CHIAT WALK-IM-LR-07-FACADE 07.jpg
PROVOLK-76 JOO CHIAT WALK-IM-LR-13-PATIO 01.jpg
PROVOLK-76 JOO CHIAT WALK-IM-LR-12-STAIRS.jpg
PROVOLK-76 JOO CHIAT WALK-IM-LR-09-LIVING 02.jpg
PROVOLK-76 JOO CHIAT WALK-IM-LR-14-PATIO 02.jpg
PROVOLK-76 JOO CHIAT WALK-IM-LR-10-LIVING 03.jpg
PROVOLK-76 JOO CHIAT WALK-IM-LR-11-OUTDOOR SEATING.jpg
PROVOLK-76 JOO CHIAT WALK-IM-LR-08-LIVING 01.jpg
PROVOLK-76JOOCHIATWALK-AX-02-LEVEL 1.jpg
PROVOLK-76JOOCHIATWALK-AX-02-LEVEL 1.jpg
PROVOLK-76JOOCHIATWALK-AX-01-OVERALL.jpg
PROVOLK-76JOOCHIATWALK-AX-04-LEVEL 3.jpg
IMG_9249.JPG