PROVOLK-3D SANDY LANE-IM-LR-07-SECTION 1.jpg

Sandy Lane

Type

Private Commission

Client

Private

Location

Tanjong Katong, Singapore

Year

Concept only

Voluminous spaces, crafted through a careful interplay of voids, create nodes within this unique design proposal for a terrace house at Tanjong Katong. On the ground level, one enters the house through the Living Room where the first of two twin double volume spaces would greet the user. Full height clerestory windows provide a generous amount of natural daylight and denotes the first node within the design. The living room then leads into an intimate dining space, defined by a lowered ceiling height, which opens up to the second double volume space at the rear. This explosion of double volume space houses the kitchen, establishing it as the secondary node of the design. From the dining, stairs lead upwards to the second level, where it transitions into a central spiral stair set within its own double volume void. A pair of bedrooms sit at the top of the house and enjoys a tall pitched ceiling space. The exterior is humbly treated with a series of louvers that wrap themselves around the facades. These would filter and soften daylight entering the interior while allowing the house to rest neatly between the opposing designs of its neighbouring blocks.

PROVOLK-3D SANDY LANE-IM-LR-08-SECTION 2.jpg
PROVOLK-3D SANDY LANE-IM-LR-08-SECTION 2.jpg
PROVOLK-3D SANDY LANE-IM-LR-01-MODEL BACK.png
PROVOLK-3D SANDY LANE-IM-LR-02-MODEL FRONT.png
PROVOLK-3D SANDY LANE-IM-LR-03-MODEL SECTION 01.png
PROVOLK-3D SANDY LANE-IM-LR-04-MODEL SECTION 02.png
PROVOLK-3D SANDY LANE-IM-LR-06-FRONT.jpg
PROVOLK-3D SANDY LANE-IM-LR-05-BACK.jpg